Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)  концентрацията между телекомуникационната компания Виваком и

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)  концентрацията между телекомуникационната компания Виваком и
Коментари Харесай

КЗК разреши на Vivacom да придобие един от най-големите доставчици на интернет и телевизия в Северна България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)  концентрацията между телекомуникационната компания " Виваком " и конкурентните й " Нетуоркс-България " ЕООД, " Онлайн Директ " ЕООД, " ТВН Дистрибуция, а също и  " Телнет ".

Припомняме, че през феруари 2023 година Върховният административен съд (ВАС) разпореди на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да възобнови производството, с което разреши на " Виваком България " да придобие напълно русенския снабдител на интернет и телевизия " Нетуоркс-България ". В договорката, чиято стойност не е оповестена, влизат още и " Онлайн директ " и " ТВН Дистрибуция България ".

Русенската компания е измежду доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в района. Тя предлага интернет и телевизия за частни клиенти, както и редица услуги за бизнес клиенти, измежду които видеонаблюдение, колокиране на съоръжение, компютърен и ИТ сервиз, облачни услуги и други. Операторът има наличие в десетки обитаеми места в областите Русе, Разград, Силистра, Шумен, Монтана, Търговище, Ловеч и София.

Придобиванията са следващите за Vivacom, откакто в края на 2019-г самата компания стана част от империята на United Group. През 2021 година българската телекомуникационна компания закупи изцяло капитала на Net1, ComNet Sofia и N3.
 Комисия за защита на конкуренцията позволи на Vivacom да придобие
Vivacom получи позволение да придобие един от най-големите снабдители на интернет и телевизия в Северна България

В договорката влизат още и " Онлайн директ ", " ТВН Дистрибуция България " и " Телко инфраструктури "

Решението на Комисия за защита на конкуренцията обаче беше обжалвано от съперника " Теленор България " ЕАД (с ново название " Йеттел България " ЕАД) пред Административен съд София. Така Съдът върна делото във тип на кореспонденция на Комисията за ново изговаряне.

Сделка с " Телнет "

Комисия за защита на конкуренцията одобри, че с съответната договорка с " Телнет " " Виваком България " ще придобие районен оператор, който е различим измежду клиентите, има добре построена физическа инфраструктура и потребителска база, което дава в допълнение преимущество на придобиващата група. Според административния орган след завършването на договорката на пазара на закрепен достъп до интернет " Виваком България " ЕАД ще бъде най-големият снабдител на национално равнище и на територията на трите области Велико Търново, Габрово и Русе.
 Върховен административен съд върна за преразглеждане в Комисия за защита на конкуренцията договорката сред Vivacom и
Комисия за защита на конкуренцията позволи на Vivacom да придобие един от най-големите снабдители на интернет и телевизия в Северна България, само че Върховен административен съд не е склонен

Антимонополната комисия ще би трябвало да преразгледа решението си

В този контекст секторният регулатор твърди, че " Виваком " ще придобие обилни преимущества пред съперниците, имайки опция да дава закрепен достъп до интернет посредством съвсем всички налични на пазара в България технологии и ще разшири оптичната си мрежа на територията на трите области като получи достъп до нови здания в обитаеми места, в които не е разполагала с такава (напр. Габрово).

" Телнет " ООД започва активността си през средата на 2005 година, като сплотява Интернет дейностите на двата най-големи Интернет оператора във Великотърновска област - " Маги " ООД и " Го-линк " ООД. Фирмата построява лична подземна оптична инфраструктура на територията на градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и други, както и до множеството обитаеми места в района. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР